top of page
GettyImages-145680711_edited.jpg

GettyImages-145680711_edited.jpg
איילה זכריה

13 שנים בהוראה
מובילה שנה א'

GettyImages-145680711_edited.jpg

למידה בינתחומית

איך בונים יחידת הוראה בינתחומית בנושא הים?

בית הספר שנה ראשונה במהלך

חוללנו שינוי בשלושה מישורים

תוכן

  • הכנת מערכי למידה מהיבטים שונים- האומנותי, השפתי,  המדעי-חשבוני והטכנולוגי

  • הקמת מאגר חומרי למידה

  • תהליכי ההוראה- למידה שילבו למידה בקבוצות

קישור לתקיית מערכי השיעור

צוות הוראה

  • עבודת הצוות התפתחה בקרב בנות הקהילה

  • קהילת המורות נפגשת בסדירות קבועה

תלמידים

  • התלמידים יהיו מעורבים בתהליכי הלמידה ובנושא הנבחר

  • התלמידים ילמדו בהנאה ועניין, תוך התנסויות 

  • התלמידים יחזקו את הקשר לנושא הסביבה ויגלו מעורבות, אחריות לסביבה

  • התלמידים יפתחו יכולות התבוננות, מזויות שונות על נושא אחד

מצורך לפרקטיקה

בבית הספר זיהינו את הצורך בלמידה בינתחומית.

בניית מערכי שיעור בינתחומיים, בנושא הים, תוך התמקדות בתחום שימור הסביבה והגנת משאבי הטבע (הפעילות תתקיים בשבוע מרוכז).

החלטנו ללמד את כלל תלמידי בית הספר את נושא הים בלמידה בינתחומית. הכנת מערכי למידה לנושא הים, בדגש על הנושאים הנחקרים- בהיבט- האומנותי, השפתי,  המדעי-חשבוני והטכנולוגי.

מהי למידה בינתחומית עבורנו?

למידה בינתחומית-שילוב ושזירה של רעיונות ודרכי חשיבה ממספר תחומי דעת שונים במטרה להבין נושא-על המצריך אינטגרציית ידע ממספר תחומים, מאחר ולא ניתן להבינו כנדרש באמצעות תחום אחד בלבד. במובן זה ניתן להתייחס לבינתחומיות כאל ”השלם הוא יותר מסכום חלקיו“.

בחרנו, לקיים פיילוט: שלושה ימים של למידה בינתחומית בנושא הים בשכבת א'. כל חברת קהילה- בזוגות/יחיד הכינה מערך שיעור להעברה בשכבת גיל זו. לאחר ימי הפיילוט יתקיים מפגש קהילה בו נחקור את ההתנסות באמצעות יצוגים. בעקבות הסקת המסקנות, נכין מערכי למידה בנושא הים בשכבות א'-ו'.

בנימה אישית

"מפגשי הקהילה של קבוצת המורות תרמה לגיבוש הקבוצה-הקהילה. הייתה אווירה נעימה ומכילה לאורך כל המפגשים, שיתוף פעולה והבנה בין חברות הקהילה. המובילה שלנו- איילה שהובילה אותנו בגאון לעבר יצירת תוכנית עבודה משותפת. איילה ידעה להסביר לנו את התהליך כך שממפגש למפגש הבנו את המטרה של הקהילה. עם זאת, מדובר בשנה מאוד מורכבת עם אתגרים שונים וחדשים בין היתר למידה ומפגשים בזום. ליצור תוכנית עבודה חדשה בתנאים משתנים היה קשה. הצוות לא נפגש מספיק מעבר למפגשי הקהילה-והכוונה לכך שהיה חסר לנו התחושה של ה'סמול טוק' של סוף המפגש- הזום הסתיים ולעיתים שם נגמר המפגש בגלל הקורונה המפגשים לא היו פרונטליים, למרות שכן שוחחנו עם איילה וכן היו שיחות עם חלק מחברות הקהילה ובנוסף במהלך השנה היה עלינו להתאים את הלמידה לנסיבות המשתנות דבר שגזל זמן רב מאיתנו. בניית השיעורים המשותפים של הקהילה הייתה מספקת ומפרה. עם זאת, התחושה היא שהפיילוט איננו עונה על דרישת התוכנית בזמן חירום כמו קורונה שכן היה קושי ליצור חוט מקשר בין השיעורים וליצור רצף למידה אצל התלמידים. העברת השיעורים בכיתות א' הייתה חוויה מהנה מרעננת עבורנו, והלמידה הייתה  חוויתית ומהנה.

תודה על חוויה,

בנות קהילה נעמי שמר ת"א"

bottom of page